Мога ли да си позволя покупка на жилище.

Омръзнало Ви е да живеете под наем, имате стабилна работа, изплатили ли сте един или повече потребителски кредита, смятате че е дошло време за следващата стъпка – закупуването на собствен имот. Ето някой от условията, на които трябва да отговаряте и стъпките, по които трябва да минете в една такава процедура.

  • Стабилен доход – да може би в момента може да си позволите да давате процент от доходите си за изплащането на ипотеката, дали ще е така след 5 или 10 години, ако настоящото Ви работно място не предлага възможности за развитие, ако мислите да напускате или да сменяте работното си място, дали в тези периоди ще имате възможност да обслужвате кредита си. Ако все още не сте семейни или нямате деца, не мислите ли че това може да се промени в годините, съответно разходите Ви да се вдигнат и това да затрудни изплащането на вноските по кредита.
  • Друг важен фактор е сумата за самоучастие, разходите по дължими данъци и комисионни. Обикновено банката не финансира цялата покупка, а част от нея. Като пример може да се да даде покупката на едно жилище струващо 50 000 EUR.Банката финансира 90% от покупката, т.е. 45 000 EUR. Останалата част купувача трябва да си набави сам, а сумата която остава никак не е малка – 5 000 EUR. Разбира се тази сума винаги може да се набави от друг кредит примерно потребителски, но това би увеличило още разходите в първите години когато ще се изплащат паралелно два кредита. За такава ситуация са удобни кредитите с промоционална лихва за първите няколко години.
  • Имате ли други заеми и ежемесечни плащания – ако имате други лизинги, автокредити, кредитни карти или потребителски кредити задължително трябва да ги предвидите при пресмятането на бюджета за периода на изплащане на ипотечния кредит. Ежемесечните суми по битови нужди като ток, вода, телефон, интернет, кабелна телевизия, парно и др. След приспадането на всички разходи вижте колко доход Ви остава за посрещането на другите нужди, преценете колко години ще можете да се справяте по този начин. Не забравяйте че с покупката на жилището разходите Ви ще се увеличат под формата на данъци, поддръжка на жилището, ремонтни работи, застраховки и всякакви други разходи свързани със собствеността.
  • Препоръчително е да имате заделена сума равняваща се на 5-6 месечни вноски по всички ваши задължения и кредити. Приемете тази сума като вашият резервен фонд, който ще използвате при неочаквани проблеми и трудности съпроводени с временно спиране на доходите.
  • Трябва много добре да прецените какъв имот можете да си позволите, за съжаление няма начин при доход от 800 лв. на месец да си закупите жилище за 500 000 EUR.Чрез КРЕДИТНИТЕ КАЛКУЛАТОРИ публикувани на нашият сайт ще можете лесно да пресметнете възможностите, които имате с вашите доходи и максималният възможен кредит, за който можете да кандидатствате.

Естествено за банките това не са абсолютно задължителни условия за отпускането на кредит, но те ще бъдат полезни за Вас при планирането на тази важна стъпка, а именно – ипотечния кредит. Чрез сайта bgwebcredit.com ние Ви помагаме да вземете съвсем сам решение за това каква сума и за колко време желаете да изтеглите, да прецените възможностите си и да ги съобразите с желаната от Вас оферта.